Home Kijk & Lees Cees Baan: ‘Ik ben een rijker mens geworden door mijn ziekte heen’

Cees Baan: ‘Ik ben een rijker mens geworden door mijn ziekte heen’

Journalist en schrijver Cees Baan kreeg te kampen met darmkanker en kijkt daar achteraf op terug als ‘het keerpunt’ in zijn leven. ‘Het was een verschrikkelijke rottijd maar ik ben daardoor wel de waarde gaan inzien van vriendschappen. Het heeft mij een rijker mens gemaakt’, vertelt Baan in gesprek met Jan van den Bosch.

Cees leidt tegenwoordig naast zijn werk als schrijver en columnist, begrafenissen en merkt op dat er qua perspectief een groot verschil zit tussen mensen die in God geloven en mensen die dat niet doen. ‘Een begrafenis leiden voor gelovigen is een stuk makkelijker dan een begrafenis voor ongelovigen. Bij gelovigen kun je aangeven dat er nog een vervolg is. Ongelovigen willen vaak helemaal niets met God te maken hebben en dan komen er verhalen over dat ze een kind verloren hebben of zijn ontslagen… Mensen kunnen snel ontsporen in dit leven wat dat betreft en dan het vertrouwen in God kwijtraken. Soms mag ik het woord God niet eens gebruiken.’

Ik hecht niet meer aan alleen de buitenkant, het feest, of alleen maar die drank.

De flamboyante schrijver leefde zelf ook lange tijd zonder God en gebod. Hij was een echte rokkenjager en hield van de alcoholische versnaperingen. ‘Ik ben een geluksvogel, dat ik heb mogen leren omgaan met wat ik op mijn reis ben tegengekomen. Ik heb allereerst veel genoten, van de vrouwen maar ook van de wijn. Daarna ben ik ernstig ziek geworden. Ik was 40 toen ik darmkanker kreeg. Ik werd, een beetje zoals Paulus, getroffen door de bliksem. Alleen was die bliksem in mijn geval darmkanker en later ook nog eens alvleesklierkanker. Sindsdien ben ik wel meer gaan hechten aan vriendschappen die wat duurzamer zijn. Ik hecht niet meer aan alleen de buitenkant, het feest, of alleen maar die drank. Dat proces heeft mij een rijker mens gemaakt.’

Verlaten

Dat het dus niet alleen maar feest was in het leven van Cees blijkt ook als hij vertelt over de momenten van eenzaamheid en vertwijfeling die hij doormaakte. Hij verloor bijvoorbeeld zijn moeder toen hij 23 was aan zelfdoding. ‘Ik heb mij verschillende keren in mijn leven door God verlaten gevoeld. Ik ervoer vaak leegte in mijn leven. En dan niet een dag of twee, drie. Maar langdurig. Ik heb in die tijd dat ik ziek was erg veel last gehad van weinig zelfvertrouwen, eenzaamheid, verlatenheid en mij zielig voelen. Je maakt alle seizoenen mee in dit leven. Soms kom je tot bloei maar soms heb je ook kou en tegenwind. Ik zit nu in de nazomer van mijn leven. Ik heb met vallen en opstaan een gangbare weg gevonden.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan