Home Kijk & Lees Carola Schouten: ‘Je moet doen wat recht is’

Carola Schouten: ‘Je moet doen wat recht is’

Carola Schouten is minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en tevens onze vicepremier. Ze vertelt over haar geloof in God en haar werk als minister. 'Je moet de mens blijven zien en niet alleen maar naar de systemen kijken', zegt Carola Schouten.

Rechtstreeks naar het interview

De beleidsplannen van de overheid kunnen niet altijd op goedkeuring rekenen van de mensen die het aangaat. Carola: ‘Waar je leiding geeft, moet je keuzes maken en beslissingen nemen waarin je bij ‘grazige weiden’ probeert uit te komen. Maar de weg ernaartoe kan vol hobbels zitten. Juist voor de mensen waar het om gaat. Daar ben ik mij zeer van bewust.’ De vicepremier refereert aan de bekende Psalm 23 wanneer ze deze uitspraak doet.

Pluche

Carola zit ook niet in de politiek om applaus te krijgen. ‘Ik probeer te kijken waar we elkaar wel kunnen vinden en waar we wel verder kunnen met elkaar. Als dat lukt, is dat ook weer heel mooi. Ik heb nagedacht of ik in de politiek wilde blijven en ik heb echt besloten nog een periode beschikbaar te zijn voor de politiek. Maar ik zit niet vast aan het pluche, nee.’

Carola verloor haar vader door een noodlottig ongeval. Helpt dat haar om zich in deze tijden van nood in te leven in anderen? ‘Ik denk dat we nu allemaal de impact ervaren van hoe zwaar het kan zijn als iemand plotseling ziek wordt. En in sommige gevallen uiteindelijk ook overlijdt. Dat definitieve. Er is niks moois aan de dood. Tegelijkertijd geloof ik ook sterk dat er wel een plek is waar we elkaar weer ontmoeten. God zegt: de dood is niet het einde. Toen Jezus stierf was er ook verdriet. Maar het was niet het einde. Alsnog is het hier wel zwaar.’

Vermoeidheid

Veel mensen zijn de coronamaatregelen zat. Hoe is het dan om weer strengere of nieuwe maatregelen te moeten nemen als regering? ‘Alle maatregelen die wij nemen, voelen wij net zo goed. Het is zwaar om dat te beslissen. We hebben het daar veel met elkaar over. Daar gaan uren en dagen aan vooraf. We zien ook dat mensen zich inzetten voor hun buurt. Een kaartje met Valentijnsdag of initiatieven als #Nietalleen. Zorgen dat mensen eten krijgen en aandacht. We kunnen door deze periode heen komen als we ervoor kiezen om er voor elkaar te zijn.’

Geloof

Carola is eerlijk over haar geloofsleven. Die is naar eigen zeggen niet altijd even onwankelbaar. ‘Ik ken tijden waarin mijn geloofsleven meer bloeit dan op andere momenten. Ik heb de afgelopen periode bijvoorbeeld best wel moeilijk gevonden. Het is nu een jaar geleden dat ik voor het laatst naar de kerk ben geweest. Het elkaar ontmoeten en zien, het zingen met elkaar, ik merk dat het effect heeft op hoe ik met mijn geloof omga.’

Micha 6:8 helpt Carola om vast te houden aan God in deze moeilijke tijd. ‘Er is jou als mens vertelt wat je moet doen: recht doen, trouw zijn en nederig de weg gaan die de Heer van je vraagt. Wat recht is, is ook de vraag die ik mij bij mijn werk dagelijks stel. Kan ik verantwoorden wat ik heb gedaan en waar ik voor heb gekozen? Je moet daar ook op aangesproken kunnen worden. En ook de mens blijven zien en niet alleen maar naar de systemen kijken. Wat betekent iets in de praktijk?’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan