Home Kijk & Lees Carmen Melissant over geloven en Jezus

Carmen Melissant over geloven en Jezus

Dominee Carmen Melissant, die recentelijk te gast was in de uitzending en uitgebreid geïnterviewd werd voor HoopMagazine, legt in het kort uit wat geloof voor haar persoonlijk betekent en wie Jezus is.

Wat betekent het voor jou om te geloven?

‘Geloven betekent niet dat je een lijstje hebt met cognitieve dingen waar je je handtekening onder zet. Geloof is uiteindelijk écht die relatie aangaan en Jezus volgen. Geloof gaat om iets wat uiteindelijk je hele leven op z’n kop zet. Jezus zegt niet: geloof in Mij. Nee, Hij zegt: volg Mij. Doe mij na, treed in mijn voetsporen. Hij was een rabbi en in die tijd liep je een rabbi hele stukken achterna naar dorpen en steden. En je werd door het stof bedolven als je in zijn voetsporen trad. En dat is ook het idee, Hem achternalopen.

Geloven en het volgen van Jezus gaat met vallen en opstaan. Dat lukt niet altijd even goed, maar dan denk ik terug aan dat ik met mijn vader in de sneeuw een sneeuwpop ging maken. Dan had hij van die grote voetstappen en dan probeerde ik precies in die voetsporen te treden maar mijn beentjes waren natuurlijk veel te klein. En mijn moeder zag wat ik probeerde te doen. Ik denk dat het ook zo is met geloven. Dat het misschien niet helemaal perfect lukt maar dat een ander ziet: hé, ik zie wel wat je probeert te doen en dat dat misschien al genoeg is.’

Jezus laat zien wie God is

Carmen Melissant - dominee

Wie is Jezus volgens jou?

‘Jezus laat het beste zien wie God is. God was als het ware een beetje verborgen voor ons mensen. Het is alsof iemand letterlijk uit een fotolijstje komt lopen. Door Jezus zie je de dingen anders die je in de Bijbel leest. Hij legde de dingen ook anders uit: vanuit een relatie van liefde, niet als iets wettisch. Het wettische gaat steeds over waar de grens ligt en over hoe ver je kunt gaan. O, jij bent een zondaar? Dan ga ik niet bij jou zitten. Jij bent een vrouw? Mannen en vrouwen moeten gescheiden. Jij bent een alcoholist? Dan moet jij dus weg. Jij bent een tollenaar? Enzovoort. Dat heeft niets met geloven te maken.

Van een ‘samen’-leving was dus geen sprake in die tijd. En nog steeds niet. Dat is heel ernstig. Waar wij bezig zijn om scheidingslijnen aan te brengen, was Jezus bezig om die uit te gummen. Natuurlijk is het lastig, want hoe ga je om met mensen die je niet moeten, die anders zijn dan jij, die niet aardig zijn tegen jou. Maar het is wel de enige manier. Er zijn bijvoorbeeld mensen die mij afwijzen als vrouw in het ambt. In eerste instantie wil je hen dan ook afwijzen maar dan ben ik precies hetzelfde. Dus ik probeer altijd te zoeken naar verbinding. Waar kunnen we elkaar wel vinden?’

Rechtstreeks naar het gesprek met Carmen Melissant op televisie.

Lees hier het interview uit het HoopMagazine.

Meer lezen over Carmen Melissant?

Op woensdag 17 februari begon de vastentijd: 40 dagen op weg naar Pasen. In de komende periode kun je in de voetsporen van Jezus treden en Hem beter leren kennen en de cultuur waarin Hij leefde. Je kunt dit doen met behulp van de overdenkingen van Bobby Schuller in ‘Follow the Rabbi’ .

Foto Carmen: Jeannine Rijsdijk

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan