Home Kijk & Lees Harriette Verwey: ‘Geloof is het anker in mijn leven’

Harriette Verwey: ‘Geloof is het anker in mijn leven’

Harriette Verwey is meermaals onderscheiden voor haar specialisme. Ze is een cardioloog en weet alles over ons hart. Het blijft niet alleen bij het fysieke aspect. “Ik ben echt een mensenmens, ik vind het heel erg leuk om betrokken te zijn bij iemands leven,” vertelt Hariette in gesprek met Jan van den Bosch. Ze is dus iemand met hart voor de zaak en ze kan ook best een pittige tante zijn. “Ik ben soms ook hard op de feiten, de patient moet zich ook aan de regels houden,” zegt ze.

“Wat doet dat hart per dag?” vraagt Jan aan Hariette. “Het klopt ongeveer 70 slagen per minuut,” legt Hariette uit. “Maar als je een mooie vrouw ziet dan gaat hij harder kloppen?” geeft Jan een voorzetje. “Als je een mooie vrouw ziet dan gaat het hart vanzelf sneller kloppen. Ik denk dat jij nu op 100 zit,” zegt Harriette scherp. “Het hart pompt vijf liter bloed per minuut rond. Als je rustig blijft zitten tenminste. Ik blijf het een groot wonder vinden als een kind geboren wordt. Met alles erop en eraan. Goed om 80, 90 jaar oud te kunnen worden,” zegt een gepassioneerde Verwey.

Ik ben niet de God van iemands leven. Ik leg de patiënt de dingen voor die ik wel en niet kan doen. Ik ga niet iemand doodspuiten

Harriette Verwey

Ethisch dillema

“We kunnen ook steeds meer met nieuwe technieken. Stukjes dna kunnen we voor de geboorte eruit knippen waardoor erfelijke ziektes niet meer voorkomen. Dat is nu nog in de experimentele fase maar straks is het een feit. Dan moet ik mij gaan afvragen of ik dat ga doen. Ik probeer hierin zuiver bij mezelf te blijven. Ik ben niet de God van iemands leven. Ik leg de patient de dingen voor die ik wel en niet kan doen. Ik ga niet iemand doodspuiten. Wil de patient dat wel dan zorg ik ervoor dat de patient bij een andere dokter terecht kan. Maar ik schuif op,” zegt de veelgeprezen cardioloog resoluut.

Geloof

“Geloof is het anker in mijn leven. God is voor mij een realiteit. Niet alleen omdat ik met een Godsbesef ben grootgebracht. Ik heb 40 jaar als cardioloog gewerkt en ben nu anderhalf jaar met pensioen. Ik ben niet iemand die dan stil gaat zitten. Op 7 januari 2018 keek ik naar Hour of Power en toen ging het over de seizoenen. Dat het komende seizoen misschien nog meer gaat brengen dan het vorige. Dat deed mij teruggaan naar mijn passies. Ik heb vooral een passie voor jonge mensen. Ik zie mijzelf niet als een rolmodel maar veel mensen hebben mij wel zo bestempeld. Ik beteken graag iets voor jongeren die niet met een zilveren paplepel zijn opgegroeid,” vertelt Hariette.

De beste zijn

“Mijn moeder ging op haar 43e studeren met 8 kinderen. Wij hebben het voorbeeld meegekregen dat hard werken en een doel hebben belangrijk is. Als je integer bent, niemand belazert en hard werkt dan kun je ver komen in het leven. Ik wilde gewoon de beste dokter voor mijn patienten zijn. Niet voor een schouderklopje maar omdat de patient mij zijn leven toevertrouwd,” laat de specialiste tot slot weten.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan