Home Kijk & Lees Bobby Schuller: ‘De kerk is bedoeld voor mensen met speciale zorgen’

Bobby Schuller: ‘De kerk is bedoeld voor mensen met speciale zorgen’

Bobby en Hannah Schuller zijn terug op de bank bij Jan van den Bosch. Zij vormen samen het gezicht van Hour of Power en bezochten eerder dit jaar ons land. Ze geven hun visie op kerk zijn, rentmeesterschap en doorzetten. Ook staan ze stil bij hun Nederlandse wortels, de ontwikkeling van hun bediening en hebben ze een persoonlijke boodschap aan een ieder van ons.

Shepherd's Grove

De gemeente die ze leiden heet Shepherd’s Grove, hoe kwamen ze eigenlijk bij die naam? “We konden onszelf door de overname van het gebouw waarin we zaten (in 2013) niet meer de ‘Crystal Cathedral’ noemen. We gingen tegelijkertijd ook samen met de kerk die Hannah en ik startten, ‘The Tree of Life’. Mijn opa had een prachtig bronzen beeld van Jezus als herder, die je ook aan het begin van elke uitzending ziet, daar hebben we de kerk naar vernoemd. De locatie waar we toen zaten heette Garden’s Grove, dus zo is de nieuwe naam ontstaan.”

We zijn gedreven om mensen aan te trekken die niet religieus zijn of misschien juist gekwetst zijn door de kerk.

Bobby Schuller

Internationaal

“We zijn een kerk die internationaal denkt, bij ons in Los Angeles zijn veel mensen met verschillende culturele achtergronden en talen. Dus ook op lokaal niveau zie je al die diversiteit. We zijn gedreven om met onze televisiediensten mensen te bereiken en aan te trekken die niet religieus zijn of misschien juist gekwetst zijn door de kerk”, zegt Bobby Schuller. 

Nederland

De reden daarvan ligt volgens Bobby in de overeenkomsten tussen beide landen: “Nederland en Amerika hebben veel gemeen. New York was eerst in Nederlandse handen bijvoorbeeld en is sterk door Nederlanders beïnvloedt. Waaronder de werkethiek, gewoontes en nuchterheid.” “Je opa en oma waren Nederlanders”, vult Hannah aan, “dus het koor en allerlei mooie elementen aan de dienst zijn ook beïnvloedt door de Nederlandse cultuur.” “Zij gingen naar een Nederlands Hervormde kerk met Nederlandse liturgie inderdaad dus het zit zeker in ons dna”, beaamt Bobby.

Hijgend hert

“Ik herinner mij nog dat ik hier in Nederland tien preken heb gehouden in Hilversum. Toen werd er ook een lied gezongen dat mij tot tranen roerde: ‘Het hijgend hert der jacht ontkomen’. Het voelde alsof ik de zegen meekreeg van de oudere generatie en dat deze op mij, als nieuwe generatie, werd overgedragen. Dat was prachtig”, haalt Bobby een mooie herinnering aan Nederland op.

Vreugde

De missie van de kerk is om een bijzonder gastvrije gemeente te zijn waar mensen graag willen komen. “De cultuur van de kerk is echt gericht op mensen die misschien teleurgesteld geraakt zijn in de kerk. We hopen echt dat mensen zich geliefd voelen. Vreugde is een vrucht van de Geest. Er is geen veroordeling in Jezus Christus. Sommige mensen gaan nog steeds gebukt onder een oordeel.”

Opeens kwam er een dronken man binnen tijdens mijn preek. Hij liep te zwalken, was bezweet en had geen shirt aan.

Bobby Schuller

Milieubewust

Wat kan de kerk betekenen op het gebied van milieubewustzijn en goed omgaan met de natuur? “Dat was onze eerste opdracht als mens, Adam en Eva moesten de hof van Eden beschermen en onderhouden. Dat zit nog steeds in ons. We mogen zorgen voor wat God ons geeft. In Amerika worden we ons daar ook steeds bewuster van”, vertelt Bobby.

Dronken man

Waardigheid is ook een waarde die de kerk hoog in het vaandel heeft staan. “Je bent Gods kind en onbetaalbaar en het is belangrijk dat iedereen dat ziet”, zegt Hannah. “De kerk zou altijd een plek moeten zijn waar mensen met speciale zorgen welkom zijn. Onze vorige locatie zat boven een kroeg en tijdens het midden van mijn preek kwam er opeens een dronken man binnenwandelen. Hij had geen shirt aan, was helemaal bezweet en liep te zwalken. Iedereen vroeg zich af wat er gaande was. Een oudste die vooraan zat ontfermde zich over deze man en liet hem rustig zijn roes uitslapen op zijn schouder. Ik was daar zo trots op. Nadat de man weer nuchter geworden was hielp deze oudste hem aan een baan, leerde hem kennen en deze dronkaard kwam uiteindelijk tot geloof. Dat is hoe een kerk moet zijn!”, zegt Bobby stralend.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan