Home Kijk & Lees Ben Dekker kampt jarenlang met depressie

Ben Dekker kampt jarenlang met depressie

Hij groeit op in een normaal christelijk gezin maar raakt het zicht op God helemaal kwijt. Ben Dekker kampt jarenlang met depressie. Op een dag is hij vastbesloten om daar een einde aan te maken. Maar precies op dat moment spreekt iemand hem aan op het perron. Ben: 'Ik verliet mijn huis in de wetenschap dat ik niet meer terug zou komen.'

Rechtstreeks naar het interview

Als kind is Ben wat teruggetrokken en introvert. Zijn vader is kapitein op een schip en daarom vaak van huis. Achteraf gezien hebben deze omstandigheden de kleine Ben niet geholpen om uit zijn schulp te komen. Het tegenovergestelde gebeurt en Ben Dekker kampt jarenlang met depressie. ‘Op een gegeven moment raadde mijn broer mij daarom aan om bij een psychiater op bezoek te gaan. Ik ben dus al vroeg hulp gaan zoeken vanwege depressie en heb daar 25 jaar lang mee gestreden.’

Job

Bens eigen verhaal doet hem denken aan het verhaal van Job. Ook Job kampt jarenlang met depressie. Vervolgens gaat hij met zijn vrienden op zelfonderzoek uit. Ben: ‘Je ziet dat Job 37 hoofdstukken lang aan het uitvogelen is wat er met hem aan de hand is. Het opvallende van dat verhaal is dat Jobs gemoedstoestand daardoor niet beter wordt. Uiteindelijk in hoofdstuk 38 verschijnt God ten tonele. God geeft geen antwoorden maar daagt Job uit om zijn blik naar boven te richten. In mijn eigen verhaal heb ik ook 25 jaar lang zelfonderzoek gedaan: psychiaters bezocht, zelfs bijna een jaar lang in een inrichting gezeten. Je zou denken dat je daar beter van wordt. Maar uiteindelijk bracht dat mij tot gedachten van zelfmoord.’

Zelfmoord

Het probleem waar Dekker mee kampt, namelijk depressie, is na al die jaren nog steeds onopgelost. Wanhopig gaat hij door met zoeken naar een antwoord op de duisternis in zijn leven. Hij gaat naar feesten en partijen en aan de buitenkant zie je niet dat Ben kampt met depressie. ‘Je zag als je naar mij keek gewoon een nette, keurig uitziende man. Je zag op mijn voorhoofd niet staan dat ik zelfmoord wilde plegen. Ik was die bewuste dag in april 1989 vastberaden om te gaan. Ik verliet mijn huis in de wetenschap dat ik niet meer terug zou komen. Dit was de laatste dag van mijn leven. Er kwam als het ware een duistere vrede over mij in de beslissing die ik zou gaan maken, om voor eeuwig de eeuwigheid in te gaan, zonder God.’

Perron

Wanneer Ben die bewuste dag het perron oploopt, lopen er op datzelfde moment zeven christenen rond in de stad met een missie. Ze hebben die dag de missie om mensen aan te spreken en te vertellen over het geloof. Eén van die zeven spreekt Ben aan op het perron, zonder te weten dat Ben al jarenlang kampt met depressie en letterlijk op het punt staat om uit het leven te stappen. Ben: ‘Dat is God, die uitreikt als wij op de vlucht slaan. Die jongen legde mij heel simpel in een notendop het evangelie uit maar het belangrijkste was dat hij zei: “God houdt van jou, je bent geliefd.” Hij bad voor mij en zei: “Raak deze man aan.” Even later was het alsof de hemel openging.’

Weg naar bevrijding

Vervolgens zit Ben urenlang op een bankje. ‘Ik wist dat ik mijn hele leven op zoek was geweest naar wat er op dat moment gebeurde. Alsof er een molensteen van mijn schouders werd afgenomen. Daarbij kwam ook meteen het verlangen om te willen leven.’ De depressie iss echter niet van het een op het andere moment weg. Wel is dat moment op het perron het begin van een weg van bevrijding na jarenlange strijd tegen depressie. ‘Het is een ultieme zoektocht geweest. Elk mens is uiteindelijk op zoek naar het vullen van een leegte.’

Huiswerk

Ben komt tot een hernieuwd geloof in God maar hij blijft kampen met depressie. Zijn voorganger geeft hem een advies: ‘Hij gaf mij huiswerk mee. Het huiswerk was om met mensen te praten in de kerk. Mijn reactie was toen: “Jij snapt het niet, dat kan ik niet want ik ben depressief. Depressieve mensen zijn niet met anderen bezig, die zijn met zichzelf bezig.” Uiteindelijk heb ik dat toch opgepikt en ben ik dat gaan doen. Dat is één van de grootste sleutels geweest voor verandering in mijn leven. Ik heb geleerd om mij op anderen te richten en naar hun verhalen te luisteren. En mijn eigen verhaal daar ook voor te gebruiken. Mijn leven mag een verschil maken.’

Leegte vullen

Tegenwoordig reist Ben reist over de hele wereld om mensen zijn verhaal te vertellen. ‘Overal waar ik kom, zie ik mensen fundamenteel zoeken naar een antwoord om hun leegte te vullen. Ze proberen die te vullen met Netflix, winkelen en noem maar op. Maar die leegte kan alleen maar vervuld worden als Jezus Christus een deel van je leven wordt.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan