Home Kijk & Lees Anton Lagendijk: ‘God vroeg me mijn ouders te vergeven’

Anton Lagendijk: ‘God vroeg me mijn ouders te vergeven’

Het boek van Anton Lagendijk is een heftig verhaal over een jongetje dat misbruikt wordt door zijn vader. Geen fictie, helaas. Het is het levensverhaal van Anton zelf.

Jan van den Bosch leest een stuk voor uit het boek dat Anton schreef over het misbruik door zijn vader. Hij is er door geschokt en vraagt Lagendijk naar wat het met hem doet. ‘Als ik het nu weer hoor, zou ik zo kunnen huilen. Hoe is het mogelijk. Het heeft lang in mijn hoofd gezeten voordat Jezus ingreep’, zegt Anton. En niet alleen zijn vader, maar ook zijn moeder maakte hem het leven moeilijk en reageerde al haar frustraties op hem af.

Verandering is mogelijk

Anton Lagendijk - slachtoffer van seksueel misbruik

Anton: ‘Mijn moeder vond mij altijd een kreng en sloeg mij. Ik heb zeven keer met haar gesproken en gevraagd waarom ze dat gedaan had. Ze keek daarbij een beetje glazig met een houding van: waar heb je het over? Toen ik haar vertelde wat mijn vader gedaan had, reageerde ze op de meest verschrikkelijke manier: ‘oh dan weet ik nu waarom ik het gedaan heb’. Tot aan mijn trouwdag toe ben ik door mijn vader misbruikt, vijftien jaar lang. Ik liet het toe vanuit pure angst. Pure angst om vermoord te worden door mijn vader. Hij is veroordeeld maar er is nooit geen contact meer geweest.’ In 2003 kwam Lagendijk op een dieptepunt terecht en schreeuwde het uit naar God. Anton: ‘Toen ik tot geloof kwam werd alles anders. God vroeg me mijn ouders te vergeven. Het werd een grote worsteling. Toen het me uiteindelijk lukte, heeft dat me genezing gebracht. Verandering ís mogelijk.’

Nu heeft Anton, samen met zijn vrouw Elly, een mobiele hulpverleningspost waarmee ze door het hele land trekken om mensen die hetzelfde hebben meegemaakt hulp te bieden.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan